הספר נכים רוקדים

הספר" נכים ורוקדים" נכתב ע"י אורלי באור, יצא לאור ע"י "כותרות" בשנת 2004 (ניתן לרכישה בחנויות סטימצקי או בקישור האתר: יצירת קשר) ספר זה פותח צוהר אל עולם מיוחד ובלתי מוכר. עולם של נכים קשים שלא ויתרו. נכים הרתוקים לכיסאות גלגלים והם רוקדים...ורוקדים...ורוקדים...הספר מעלה שילוב יוצא דופן בין רוח לחומר. רוחם של הנכים, שלא נשברת, משולבת בתכנים העוסקים בתאוריה ובטכניקה של ריקוד על גלגלים. הישגיהם של הנכים הרוקדים מדברים בעד עצמם. מה שהחל בשנת 1988 כניסיון שמעטים האמינו בהצלחתו, הפך להצלחה כבירה. במקומות רבים מכירים את להקות המחול "הורה גלגלים" ו"גלגלי ראשון" ובפסטיבל המחולות של כרמיאל מריעים מדי שנה עשרות אלפי הצופים לביצועי הלהקות. חוסרהאמון שליווה את הצעדים הראשונים, הפך לחגיגה אחת גדולה.

הקדמה מאת המחברת אורלי באור (מתוך הספר)

"במהלך לימודיי ועיסוקי כמטפלת בתנועה וככוריאוגרפית נחשפתי לצורך העז של הנכה להשתלב בחברה ככל האדם ולחיות חיים רגילים. ככל שהעמקתי בנושא, התברר לי שזוהי מלחמה המתנהלת בחזיתות רבות ואינה מסתיימת לעולם. הנכות, זו שנגרמה מלידה או עקב פגיעה, ובעקבותיה האשפוזים והטיפולים, הם רק תחילת המאבק האינסופי של הנכה. אחת החזיתות שבהן ייאלץ להתמודד היא הצורך למצוא דרך למלא את החסר ולנהל תרבות פנאי שתגרום לו הנאה למרות המוגבלות.

בשנת 1989 הצגתי לראשונה בבית הלוחם את עיקרי עבודתי, "שיקום בריקוד". השיטה הייתה: יצירת כוריאוגרפיה ייחודית לריקוד של נכים על כיסאות גלגלים בשיתוף רקדנים מלווים שאינם נכים. הרעיון לפתוח חוג ריקודים לנכי צה"ל אשר פקדו את בית הלוחם התקבל בתמיהה ולוּוה בספקות. אך דעתי הייתה נחושה, והתחלתי את הפעילות כמתנדבת עם רקדן נכה אחד שהעז לנסות. במהרה הפך החוג לנדבך חשוב בפעילות התרבותית והשיקומית של הנכים, והוא פועל בהצלחה רבה וזוכה להישגים מרשימים.

בהמשך הקמתי את הלהקה הייצוגית "הורה גלגלים", וזו קוצרת שבחים בהופעותיה על בימות מפוארות בארץ וברחבי העולם. הלהקה מהווה גם סמל ודוגמה לחוגים נוספים המיועדים לנכים, הפועלים כיום בארץ ומגשימים את החזון שלשמו הוקם החוג לנכי צה"ל - שילוב הנכים בחוגים הרגילים בקרב האוכלוסייה ה"רגילה". במקביל הקמתי נבחרת ייצוגית לריקודים סלוניים, וזו זכתה להישגים מרשימים בתחרויות באירופה.

בשנת 2000 התרחבה פעילותי כאשר השתלבתי במערך השיקומי של בית החולים לוינשטיין. במסגרת זו פיתחתי תוכנית פעילות מיוחדת בתנועה ובמוסיקה. התוכנית משלבת הפעלה רב תחומית של המאושפזים הנמצאים בתחילת תהליך השיקום, וחלקם עדיין שרויים בשלב ההלם מהפגיעה והנכות. גם פעילות זו זוכה להצלחה ומסייעת לשיקום, במיוחד השיקום הפסיכולוגי והחברתי. החלטתי להוציא לאור חוברת שתכלול מערך הדרכה מורחב במטרה להכשיר מדריכי ריקוד לנכים על כיסאות גלגלים. כשקיבצתי את החומר לחוברת - רקע פיסיולוגי על סוגי פגיעות, הריקוד כאמצעי טיפול ושיקום, החוג בבית הלוחם, הישגי "הורה גלגלים", פסטיבלים, תחרויות ועוד - התברר שהחומר שבידיי רב מכפי ששיערתי. כך הפכה החוברת לספר ובו שילבתי גם זיכרונות וחוויות, סיפורים אישיים ורשמים.

הוצאת הספר היא נקודת ציון עבורי, סיכום של שלב בדרך להפצת תורת הריקוד על גלגלים, ומעבר לשלבים נוספים. זאת על מנת שנכים נוספים, רבים ככל האפשר, יזכו לחוות את שמחת הריקוד.

מורים לתנועה, מטפלים ומדריכי ריקודי עם, עוברים בימים אלו הכשרה במסגרת השתלמויות בניהולי, המתקיימות בסמינר הקיבוצים, במכללת וינגייט, במרכז לנכים "ספיבק", באוניברסיטת תל אביב ובאולפנים השונים ברחבי הארץ. אני מקווה שאת אשר חוויתי - יחוו גם קוראי הספר, וכך יוכלו להיות שותפים למכלול העוצמתי, הרגשי והחווייתי, שהוא חלק בלתי נפרד מנושא מאתגֵר ומרתק זה"

ריקוד סולו על כיסא גלגלים

כתב תנועה

כוראוגרפיה- להקת המחול הונג קונג 2007

מתודולוגיה

עמידות, אחיזות וצעדות